Kerkenraad
In de kerkelijke organisatie zijn veel vrijwilligers actief in de verschillende commissies.
Kerkenraad
De kerkenraad is het bestuur van de kerk, Zij vergadert vijf keer per jaar. In de kerkenraad hebben de predikant, kerkelijk werkers, ouderlingen en diakenen zitting. Twee maal per jaar wordt er een gemeenteavond georganiseerd. In het voorjaar over de huishoudelijke zaken e.d. en actuele themas. In het najaar organiseerd een geleding binnen de kerkenraad de vergadering. Dit kunnen de wijkouderlingen zijn, de jeugdouderlingen, de kerkrentmeesters of diakenen zijn.
Ouderlingenberaad
De ouderlingen hebben als eerste taak de gemeenteleden tot de dienst aan te moedigen en toe te rusten. Hiernaast zijn de ouderlingen aangewezen om gestalte te geven aan pastorale zorg in situaties van verdriet en vreugde, Dit voeren zij uit door middel van bezoek aan huis, ziekenbezoek, het (eventueel) leiden van een groothuisbezoek of zomaar een spontaan gesprek. De gemeenteleden kunnen aangeven of zij de voorkeur geven aan een groothuisbezoek, een persoonlijk huisbezoek, of aan beide.
De ouderlingen geven, ieder in zijn eigen wijk, leiding aan een wijkteam. Dit wijkteam bestaat verder uit een diaken en twee of meer wijkbezoekers (m/v). De wijkteams organiseren de verschillende bezoeken aan ouderen en zieken.
De jeugdouderlingen zijn de contactpersonen tussen de Kerkenraad en de Jeugdraad. Er worden huiskamergespreksgroepen voor jongeren van 19 tot ca. 25 jaar en gespreksgroepen voor jonge ouders en voor ouders met tieners georganiseerd.
Tevens wordt er meegewerkt in veel kerkdiensten, zoals de jeugddiensten en de kerstnachtdienst.
Diaconie
De diaconie probeert daar hulp te geven waar het nodig is. Het aantal hulpaanvragen neemt per jaar toe. Als diaconie worden wij geconfronteerd met problemen die zich afspelen op het terrein van vluchtelingen, mensen met een klein inkomen, het werk voor en met ouderen. De diaconie ontwikkelt, bijgestaan door provinciale en landelijke kerkelijke bureaus, een eigen beleid. Bij aanvragen voor giften met betrekking tot het buiteland wordt, de diaconie, geadviseerd door het landelijke bureau Kerk in actie. De avondmaal collectes gaan als teken van dankbaarheid naar een project van het werelddiaconaat. In geval van rampen en bij noodhulp zal de diaconie acuut reageren door bijvoorbeeld een publicatie in ons kerkblad of door het bezorgen van folders.
Voor onze eigen gemeenteleden bestaat er een hulpfonds voor eerste maatschappelijke en financiële hulp bij ongelukken en tegenslagen. Mocht u in een dergelijke situatie komen, schroom dan niet om hulp te vragen bij predikant of diaconie. Er zal dan worden gezocht naar een oplossing. Natuurlijk blijft dit vertrouwelijk.
Voor zieken en gehandicapten bestaat de mogelijkheid om via de diaconie op vakantie te gaan.
Kerkrentmeesters
Taken en verantwoordelijkheden van het College van Kerkrentmeesters:
Het college van kerkrentmeesters heeft in algemene bewoordingen tot doel:
- de mogelijkheden te scheppen om de voortgang van de verkondiging van het Woord van God te waarborgen;
- de kerkenraad te voorzien van financiële middelen om personeel en gebouwen op een verantwoorde manier te beheren;
- de kerkenraad in staat te stellen het beleid tot uitvoering te brengen. Daarbij ligt de nadruk op het inzamelen van de financiële middelen, het beheer van deze financiële middelen en het onderhoud en beheer van de gebouwen ten dienste van de erediensten en alle nevenactiviteiten.
Taken college
Gezamenlijk hebben de kerkrentmeesters in samenwerking met de gehele kerkenraad de taak om de gemeente te bouwen en de eredienst in stand te houden. Daarnaast wordt een aantal primaire taken verdeeld onder de kerkrentmeesters. Deze zijn: secretariaat, financiële zaken, ledenadministratie, bouw en onderhoud.
De zorg voor alle stoffelijke aangelegenheden van de gemeente, voor zover niet van diaconale aard, is toevertrouwd aan het college van kerkrentmeesters.
Dit omvat onder andere:
Beheren van financiële middelen en goederen, waaronder de gebouwen van de gemeente.
- Het uitvoeren van het financiële beleid wat betreft de predikanten, overig personeel en vrijwilligers (waaronder organisten, kosters, buffetmedewerk(st)ers).
- Het regisseren van de geldwerving.
- Het financieel faciliteren van overige activiteiten, waarbij de verbreiding van Gods Woord centraal staat anders dan in de erediensten.
- Het opstellen van de jaarlijkse begroting en jaarrekening.
- Bijhouden van de registers van de gemeenteleden (LRP).
- Het beheer van begraafplaats de Petrushof.
Momenten dat het college de gemeenteleden om een bijdrage vraagt:
Januari, aktie kerkbalans: De waarde van de kerk is voor iedereen weer anders. Maar feit is dat onze kerk voor veel mensen van grote betekenis is! Dat moment in de week waarop we samenkomen om te zingen en muziek te maken, het geloof met elkaar delen en tot rust te komen, is voor veel van ons niet weg te denken. Tegelijk is het een plek van waaruit we zorgen voor de mensen om ons heen. We zijn dankbaar dat we zo met elkaar van betekenis mogen zijn voor elkaar en voor de samenleving.
We willen graag blijvend het kerk-zijn vorm en inhoud geven. Daar hebben we uw steun bij nodig! Daarom de actie Kerkbalans waarbij een dringend beroep op de leden gedaan wordt voor een financiële bijdrage. Want kerk-zijn kost geld. Denk aan het kerkgebouw, het pastoraat en jeugdwerk. Alleen samen kunnen we dit waarmaken! Zodat we ook dit jaar een gastvrije plek mogen zijn waar mensen zich gezien en geliefd weten, verbinding vinden en geïnspireerd raken.
September, solidariteitskas: Verplichte bijdrage die onze gemeente moet betalen aan de landelijke kerk. We vragen 10 euro per lid/gezin. Alle gemeenten kunnen hieruit een subsidieaanvragen bij de landelijke kerk voor financiële steun of om een vernieuwend plan uit te voeren. In In dit kader heeft onze gemeente ook een subsidie ontvangen voor het werk dat Jenneke Span een paar jaar geleden heeft gedaan voor onze gemeente.
December, eindejaarscollecte: Aan het einde van het jaar wordt u gevraagd om een gift te geven aan onze kerk. Oorspronkelijk was dit een gewoonte vanuit de Hervormde kerk, die wij als PKN Garyp hebben overgenomen. De opbrengst wordt gebruikt voor kleine verbeteringen en aanschaffingen.
Abonnementen:
Onze gemeente biedt gemeenteleden en dorpsgenoten abonnementen aan voor het kerkblad en nieuwsbrief Tsjerkeweagen en de livestream. Uit oogpunt van evangelisatie wordt Tsjerkeweagen in Garyp huis aan huis verspreid.
Abonnement Tsjerkeweagen : € 15,- / jaar
Abonnement Livestream : € 42,- / jaar
Voor alle bijdragen en/of giften aan onze kerk geldt dat, boven een bepaalde drempel, ze aftrekbaar zijn voor de belasting.
Bij voorkeur incasseren wij de bijdragen met automatische incasso.
Het IBAN banknummer van de kerk is: NL26RABO0320904105
Moderamen
Het dagelijks bestuur van de kerk wordt het moderamen genoemd. Dit is een Latijns woord dat stuur of roer betekent. Daarvan afgeleid is dan leiding of bestuur. Het moderamen regelt de dagelijkse gang van zaken maar doet geen beslissingen en zij maakt de agenda voor de kerkenraadsvergaderingen. In het moderamen hebben zitting de voorzitter van de kerkenraad die preses wordt genoemd, de secretaris die scriba wordt genoemd, een ouderling, een diaken, een predikant of pastor en een ouderling kerkrentmeester. Daarnaast kan er voor de voorbereiding van de vergadering ook andere geledingen worden uitgenodigd.